image00009-scaled-e1614954647163

Feansters kunnen stemmen in nieuwe accomodatie

Zalencentrum De Lantearne  is klaar om weer gasten te ontvangen. In ruim een jaar werd het complex volledig gerenoveerd en aangepast aan de eisen die vandaag de dag worden gesteld.

Zo ligt het dak nu vol met zonnepanelen waardoor voor een belangrijk deel in de eigen energiebehoefte kan worden voorzien. Ook is de grote zaal, die plaats biedt aan zo’n 200 personen, volledig geïsoleerd en gemoderniseerd. Diezelfde zaal fungeert op 15, 16 en 17 maart als stemlocatie voor honderden inwoners van Surhuisterveen. Het is daarmee de eerste officiële activiteit in het gebouw.

,,In boppeslach”, oordeelde wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen in zijn openingstoespraak. ,,Dit onderstreept het multifunctionele karakter van het gebouw. Hier kan veilig en zonder risico’s corona-proof worden gestemd en dat is belangrijk.” Stichting De Lantearne heeft begin vorig jaar het licht op groen gezet voor de ingrijpende klus, waarmee een investering van enkele honderdduizenden euro’s is gemoeid.

De benodigde financiën zijn bijeengebracht uit eigen middelen, giften, acties en donaties van onder meer het provinciale Iepen Mienskipsfûns (IMF), NAM, TVM, het Spavo Fonds, de Rabobank en de gemeente Achtkarspelen. ,,Het is een prachtige accommodatie geworden met een belangrijke functie voor Surhuisterveen en de wijde regio. Vooral de combinatie met De Flambou maakt het uniek in de omgeving”, aldus Spoelstra.

Het oorspronkelijke gebouw is inmiddels ruim 60 jaar oude en de tand des tijds werd meer en meer zichtbaar. Dat leidde tot een ambitieus renovatie- en verduurzamingsplan, waarbij veel achterstallig onderhoud kon worden weggewerkt. ,,We zijn begonnen met het vergroten van de hal. Die heeft nu het karakter van een ontmoetingsruimte”, vertelt Gaele Dijkstra. Hij coördineerde het afgelopen jaar het werk dat door tientallen vrijwilligers in het gebouw is verricht.

Dat ging in nauwe samenwerking met bouwbedrijf Van Dijk b.v. uit Surhuisterveen, de hoofdaannemer van het project. De werkzaamheden verliepen sneller dan verwacht. ,,We hadden er eerlijk gezegd bijna twee jaar voor uitgetrokken, maar vanwege de coronacrisis werden alle geplande activiteiten in De Lantearne en De Flambou afgelast. Daardoor konden we met onze vrijwilligers bijna dagelijks aan het werk.” Dijkstra schat dat de vrijwilligers samen bijna 2500 uren in het gebouw hebben gewerkt.  ,,Dat is van onschatbare waarde.”

Het meest in het oog springend is de totale renovatie van de grote zaal. De buitenmuur en ramen zijn vernieuwd en dat geldt ook voor het plafond. De zaal zelf is nu voorzien van een energiezuinige ventilatie- en klimaatinstallatie en led-verlichting. Ook is er een nieuwe uitgiftebar achterin de zaal geplaatst. Tenslotte is ook de keuken geheel gerenoveerd, met op de bovenverdieping een nieuwe berging.

,,We kunnen nu weer jaren vooruit”, verwacht beheerder André Postma. ,,Verlichting, beeld en geluid zijn nu perfect. Ook voor vergaderingen, cursussen en andere activiteiten is dat belangrijk.” Op zondag is De Lantearne vooral een ontmoetingsplek voor of na de wekelijkse erediensten. Daarnaast worden op jaarbasis ook tientallen concerten, festivals en andere activiteiten in De Flambou gehouden. ,,De doorstroming van de grote kerkzaal naar De Lantearne was in het verleden een probleem. Ook dat is nu door aanpassing van de hal verleden tijd.”

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *