Gloria Deo: Ein Deutsches Requiem

Gloria Deo: Ein Deutsches Requiem

door
199 199 mensen hebben dit evenement bekeken.

Troost voor de levenden; een bijzonder concert in Surhuisterveen. 

De huidige wereldsituatie maakt de keus voor de uitvoering van ‘Ein deutsches Requiem’ van Joh. Brahms door Concertkoor Gloria Deo uitermate actueel . Want in een tijd waarin oorlog en rampen het nieuws domineren, is troost immers belangrijker dan ooit. 
De dood van zijn moeder, evenals die van zijn mentor Robert Schumann had Brahms erg aangegrepen en inspireerde hem tot het schrijven van een requiem.  
Hij trok zich het lot van nabestaanden en hen die treurden aan en hij  wilde muziek schrijven die troost en hoop voor de toekomst biedt. Dit in tegenstelling tot het klassieke requiem, dat bedoeld was voor het zielenheil van de doden met daarin b.v. het  Dies Irae, dag des oordeels en geweeklaag over doden die moeten boeten voor hun zonden. 
Brahms verzamelde troostvolle teksten uit het Oude en Nieuwe testament en apocriefe boeken en componeerde een uniek requiem waarmee hij in één keer zijn naam vestigde in de Europese muziekwereld.    
Het zevendelige ‘Ein Deutsches Requiem’ is fraai symmetrisch opgebouwd rond het vierde deel. De hoekdelen 1 en 7 zijn twee zaligsprekingen.  
Het verstilde middendeel wordt geflankeerd door twee delen (3 en 5) waarin telkens één solist optreedt. Zij verwoorden gedachten van de individuele mens. De delen 2 en 6 zijn daartegenover algemener van aard. Het zijn de meest dramatische delen, met grote contrasten tussen pijn en vreugde, lijden en troost; zij eindigen beide met eclatante, jubelende fuga’s.  
Het koor heeft een groot aandeel; het zingt bijna non stop gedurende het hele werk.  

Concertkoor Gloria Deo voert ‘Ein deutsches Requiem’ uit op 13 mei 2023 om 20.00 uur in De Flambou te Surhuisterveen. 
Solisten zijn Irene Hoogveld, sopraan en Frans Fiselier, bas. Begeleiding door Het Promenade Orkest en de algehele leiding is in handen van Jeroen Helder.  
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.gloriadeo.nl

 

Datum en tijd

zaterdag 13 mei 2023 20:00
 

Locatie

Share With Friends