De Lantearne kan weer gasten ontvangen

“We zijn klaar om de eerste gasten te ontvangen.” Dat stelt André Postma van De Lantearne enkele dagen voor kerst. De grote zaal is nagenoeg gereed en kan weer in gebruik worden genomen. “Helaas gaan door de coronacrisis veel activiteiten niet door. Het is niet anders, want ook hier houden we ons aan de regels.” Vorige week werd de nieuwe vloer in de zaal gelegd en ook werd één van de wanden met een prachtige natuurfoto verrijkt (zie foto). Naast het podium zijn twee grote schermen opgehangen voor presentaties. Ook kunnen daar in de toekomst beelden van activiteiten in De Flambou worden getoond. Denk bijvoorbeeld aan concerten, festivals en andere gebeurtenissen.

De bar in de zaal is eveneens geheel vernieuwd. Het is een modern en sfeervol verlicht wandmeubel geworden, waarin volop ruimte is voor koeling, glaswerk en alles dat de bediening nodig heeft.

De radiatoren voor de verwarming zijn vervangen. Wordt het in de zomermaanden te heet, dan is er nu een nieuwe airco-installatie, die dankzij de zonnepanelen voor verkoeling zorgt. Vaste bezoekers van De Lantearne weten dat het voorheen moeilijk was om de temperatuur op niveau te houden. Dat had alles te maken met rot in de kozijnen en ander houtwerk, ongewenste kieren en gaten en niet te vergeten de minimale isolatie. Daar is enorm veel in veranderd. De renovatie bood meteen de kans om De Lantearne in veel opzichten te isoleren. Dat geldt voor de kozijnen en de ruiten, de muren en het plafond. “We verwachten dat hierdoor een enorme besparing op het energieverbruik mogelijk wordt”, zegt Gaele Dijkstra van de bouwcommissie. Hij en André Postma zijn enthousiast over de inzet van vrijwilligers. “De vrijwilligers hebben de aannemers veel werk uit handen genomen. Sommigen zijn er bijna dagelijks geweest. Geweldig.” Wensen zijn er uiteraard ook nog. “We zetten alles op alles om ook nieuwe tafels en stoelen aan te schaffen. Het oude meubilair is versleten.” Een probleem is dat door de coronacrisis een aantal geplande acties niet door kon gaan. Wel zijn er bloemen verkocht en loopt er momenteel een wijnactie. Ook zijn er enkele giften binnengekomen, speciaal bestemd voor De Lantearne. De bouwcommissie en het stichtingsbestuur zijn daar ontzettend blij mee. Dat geldt ook de inmiddels toegezegde subsidies van stichtingen en instellingen. De komende weken liggen de werkzaamheden stil. In de loop van januari wordt de draad weer opgepakt.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *